Vasaros stovyklų įspūdžiai

Kaip praleidote vasarą? Tikimės, kad neliūdėjote, nes mes ją praleidome ypatingai, pakeitėme Europos žemėlapį – mes sukūrėme Vištyčio Respubliką. Norite sužinoti kas ir kaip?

Taigi projektas “Žmogus tarp žmonių” mums suteikė galimybę dalyvauti vasaros stovyklose prie Vištyčio ežero. Nuo to ir kilo mūsų respublikos pavadinimas. Išgyvenome keturias kartas, Vištyčio vikingus keitė Vištyčio ereliai, o juos keitė Vištyčio nerealieji ir paskutinieji buvo Vištyčio lunatikai. Keturios savaitės permainingo oro, daugiau kaip 200 žmonių ir labai daug įspūdžių.

Kaunas, Alytus, Telšiai, Tauragė, Šiauliai, Panevėžys, Klaipėda , Utena – susipažinome su visais Lietuvos kampeliais ir atradome daug naujų draugų. Beprotiškai buvo miela bendrauti su skirtingais žmonėmis – tėvais, mokytojais bei mokiniais.

Daugelis atvykome į stovyklą su mintimi ramiai pailsėti ant Vištyčio ežero kranto, tačiau greit šios mintys išgaravo, kuomet pamatėme dienotvarkę. Rytais 8 valandą skubėdavome į rytines mankštas, 8:30 pusryčiai, niekas nenorėdavo jų praliesti, o po to nuo 9 iki 12 valandos mokslas ir ne bet koks, o verslo pagrindai, kuriuos mums bandė perteikti Jaunimo verslo klubo atstovai. Mums žadėjo, kad iš stovyklos išvyksime verslesni, galbūt taip ir įvyko, bet tas paaiškės po keletos metų.

Pietūs, ir vėl veikla, bet kitokia – ja rūpinosi NMA. Orientacinis, beprotmūšis, žaidimas Lietuva ir galimybė po lakstymų išsimaudyti Vištyčio ežere. Vakarienė 19:30 ir 20:00 ypatingi renginiai, kuriais rūpinosi mokytojai arba mokiniai, ir nuo 23 valandos tylos metas. Organizatoriai buvo naivūs tikėdamiesi, kad susirinkęs jaunimas tokiu metu nueis miegoti. Taigi tylos metas tiesiog virto tyliuoju ir slaptuoju Vištyčio respublikos gyvenimu. Pokerio turnyrai, naktinės dainos, ilgi pašnekesiai apie gyvenimo prasmę, žaidimai (Naujakuriai, Alias, Monopilis, We will rock you), ir maisto paieška, bei pasiruošimai talentų vakarams.

Talentų vakarai sužavėjo daugelį, Lietuva turtinga dainininkais, šokėjais, pasakotojais fotografais ir tuo tikrai įsitikinome. Kuomet komisijai reikėdavo išrinkti talentų talentą , prireikdavo daug diskusijų ir ginčų. Talentuose nesivaržydami dalyvavo ir mokytojai ir tėvai. Atsikratėme „etikečių“ ir tapome tiesiog projekto „ Žmogus tarp žmonių“ dalimi. Dėka šių visų žmonių Vištyčio Respublika įgijo herbą, vėliavą, antspaudą, himną (žodžių autorius mūsų informatikos mokytojas Jurgis Pralgauskis) ir tautinį šokį.

Turėjome ir svečių, jaunieji verslininkai atvažiuodavo pasidalinti savo patirti. Pas mus apsilankė Vytautas Mikalajūnas, žurnalo „Investuok“ steigėjas. Savo patirtimi dalijosi Rokas Kaukėnas, advokatas Rytis Jokubauskas, Giedrė Jokubauskaitė pasakojo apie NVO.

Trys iš keturių pamainų turėjo galimybę susi pažinti su mūsų direktoriumi Bronislovu Burgiu. Jo paskaita nepalikdavo abejingu ir įspūdžiais dalindavomės dar ilgai.

Taigi kitais metais ir vėl laukia stovyklos tikimės kad norinčių jose dalyvauti bus daugiau.

O savo vardu noriu padėkoti visiems dalyvavusiems, kuriant Vištyčio Respubliką : Agnei, Aistei, Lukui G., Mantui, Lukui A., Linai iš 4a, Paulei, Domantui, Vytautui iš 3a, Kęstučiui iš 4b, Julitai, Gabrielei, Vaidotui iš 3b, Austei, Ligitai, Daliui, Lukui iš 3c, taip pat mokytojoms Daivai, Neringai ir Nataljai, bei su mumis važiavusiems tėvams Halinai, Donatui ir Rūtai. AČIŪ JUMS VISIEMS, dėka jūsų mūsų gimnazija tokia žavinga.

Diana Rakevičiūtė