Kelionė į Europos Parlamentą

Vytautas Oniūnas Europos Parlamente
Vytautas Oniūnas Europos Parlamente

Spalio 1-7 d. Vytautas Oniūnas (II Aon klasė), lydimas istorijos mokytojo Domo Boguševičiaus, keliavo į Europos Parlamentą Strasbūre. Kelionė – Lietuvos deleguoto Europos Parlamento nario Antano Guogos dovana Nacionalinės teisės olimpiados nugalėtojams.

Pakeliui aplankyta Praha – vienas iš Europos art nouveau centrų ir rabino Levo sukurto legendinio XVI a. Golemo gimtinė. Miestas, kuris dvelkia visomis Vidurio Rytų Europos įtampomis ir dramomis, bet drauge yra atviras Vakarų kultūros sklaidai.

Mažosios Prancūzijos, XVI a. Strasbūro kvartalo, vaizdas
Mažosios Prancūzijos, XVI a. vokiškojo Strasbūro kvartalo, vaizdas

Pagrindinis kelionės tikslas – Europos Parlamentas. Strasbūras, Elzaso sostinė, įsikūrusi Prancūzijos ir Vokietijos istorinių teritorijų dalybų paribyje, savo kultūrinio gyvenimo intensyvumu, daugiakalbyste, architektūrinių skirtybių derme apibendrina Europos demokratijos patirtis. Simbolinis šių patirčių įkūnijimas – Europos Parlamentas, naujasis mūsų dienų forumas.

Mažų erdvių žemynui - maži automobiliai. Apžvalginių ekskursijų automobilis, talpinantis aštuonis turistus. Technikos muziejus Špejeryje
Mažų erdvių žemynui – maži automobiliai. Apžvalginių ekskursijų automobilis, talpinantis aštuonis turistus. Technikos muziejus Špejeryje

Grįždami iš Prancūzijos, keliautojai apsilankė Špejeryje esančiame technikos muziejuje, kurio ekspozicija aprėpia didžiulį eksponatų masyvą nuo XIX-XX a. sandūros namų ūkio iki XX-XXI a. astronautikos technikos.

Miniatiūrinėse Brėmeno rajono Schnooro gatvėse laisvės pojūtis toks pats paveikus, kaip ir didžiųjų miestų aikštėse
Miniatiūrinėse Brėmeno rajono Schnooro gatvėse laisvės pojūtis toks pats paveikus, kaip ir didžiųjų miestų aikštėse

Baigiamasis kelionės akcentas – Brėmenas. Šis Hanzos sąjungos narys žinomas ne tik dėl savo bendruomenės kovos už miestiečių laisvę su jų žemės savininku vyskupu, bet ir tapęs folkloriniu ir veik archetipiniu laisvės simboliu – juk legendiniai Brėmeno muzikantai keliavo būtent į laisvąjį miestą.

Per septynių dienų išvyką Europa, mažų erdvių žemynas, skleidėsi kaip unikali didelė erdvė savo komplikuota tapatybe, daugiakalbyste ir patirčių įvairove, kurią sutelkė fenomenalus XX a. sumanymas – Europos bendrija.